Jeg sitter og leiter litt for å finne planter som vil passe i hagen min. Har ca 2,5 mål tomt med hus fra 1916 og vil gjerne ha planter som passer inn. Det er ikke så enkelt å finne opplysninger om hva som var vanlig på den tiden. Kanksje jeg ikke har leitet på detrette plassene.
Plantearven vil nok vær midt i blinken for meg, men jeg har ikke allverden med kunnskaper når det kommer til planter, men det lever nå enda i kjøkkenhagen min
Jeg bor ved kysten rett sør for Bodø. finner ut hatt jeg bor i sone H6/7
Nå hadde det vel vært rett å la en av de som organiserer "plantearven" svare på dette, men siden de glimrer med sitt fravære, så tar jeg meg til rette og kommer med et svar.
Jeg har aldri observert noen begrensninger på hvor i landet man bor, hvor stor tomten er eller andre ting, så jeg vil anbefale deg å gå inn på linken og registrere deg. Det finnes flere grupper, og du burde velge deg ut et par.
Selv er jeg med i "matplanter" og "frukt/bær". Jeg har fått en god del frø, løker, røtter og knoller av forskjellige slag. Det meste kom i vår. Fra "frukt/bær" hører jeg ikke så mye, aktiviteten er laber der. Kanskje kan man bestille noen planter neste vår. Imidlertid så har et vellassortert hagesenter veldig mye av det de har på listene sine.
Hva som skjer hos staudegjengen og de andre vet jeg ikke så mye om.
Hvis du vil være med på prosjektet med å bevare norske sorter av forskjellige planter, da er dette et godt konsept. Man får litt frø for å komme i gang, så er det meningen at man skal dele med andre (vederlagsfritt) for å spre de samme sortene videre. Man får brosjyrer med enkel veiledning i frøsamling og denslags.
Du kan sikkert få hjelp til å plukke ut sorter som passer din landsdel og klima.
Ser Galaksen er på jakt etter hageplanter som passer i en gammel hage. Indre Salten Hagelag startet for 3 år siden et prosjekt hvor det ble laget en hage som ble kalt "100-årshagen" ved Fauske Eldresenter. Den sto avbildet i Norsk Hagetidend høsten 2005 og de gammeldagse plantene som ble brukt, sto listet opp. Hagelaget hadde hjelp av botaniker Brynhild Mørkved ved Tromsø Universitet. I "Ottar" nr 2. 2001 og nr 2. 2004 finner du flere artikler om gamle planter i nordnorske hager.
Det er også etablert samlinger som viser gamle hageplanter, både stauder, roser, prydbusker og nyttevekster ved flere museer og botaniske hager i Norge
Hei Takker så mye for svar, skal sjeke dette mer ut i løpet av vinteren og gå på med krum nakke til våren. Den mailen jeg sendte ang. plantearven fikk jeg ikke respons på.