Vi har flyttet til et hus med hage, og vurderer i den anledning å skaffe oss et morell - eller kirsebærtre. Saken er at det virker som om det er så mange varianter av disse trærne med røde bær på, søtkirsebær, kirsebær, moreller av ulike typer osv..
Så mitt spørsmål er, hvilke smaker best, og kan fungere i Bergen?
For første gang berget jeg litt frukt fra mitt 'Lapins' morelltre.
Treet er for stort til å beskyttes med nett, men pus er nyttig til så mangt.
Trosten liker ikke at han lusker rundt i hagen.
'Lapins' er en krysning mellom sortene 'Van' og 'Stella',
og gir bær som passer godt i regnfulle områder.
Jeg har et selvsådd morelltre stående ved utedoen på hytta, og det blomstrer nå. Det er veldig frodig - gir assosiasjoner til gamle dagers skriverier i minnebøker: La lykken din gro som gresset bak do!
Edit: Det hører med til historien at jeg aldri har plukket et bær fra treet. Om det beror på at det har for mye skygge, så det blir lite bær, eller at fuglene har tatt bærene før jeg har blitt obs på dem, det skal være usagt. Treet står i et litt avsides hjørne av tomta, som jeg normalt ikke besøker så ofte. Utedoen er ikke mye brukt. Men jeg ser blomstringen fra terrassen.
Jeg plantet et morelltre, Stella for sikkert ti år siden, og har aldri smakt en eneste morell Treet vokte rett opp, og fikk bare blader i toppen. Det har vært bær på det, og dem har fuglene kost seg med. I år fant jeg et lite selvsådd morelltre. Men det blir vel ikke som modertreet? Uansett blir det jo fine blomster