Page 1 of 1

Beskjære albarose nå?

Posted: 24 May 2020, 11:35
by Viola
Har en albarose, Amelia (Amelie?) som er blitt alt for stor, men jeg lurer på om det er veldig dumt å beskjære den nå, så sent. Jeg vil vel ihvertfall miste all blomstring, eller? Noen som har råd/synspunkter?

Re: Beskjære albarose nå?

Posted: 24 May 2020, 14:32
by gartner10
Om du tenker å klippe den helt ned så vil du ikke få noe blomstring før til neste år. Alternativt så kan du klippe ned halve busken og ta resten til neste år.

Re: Beskjære albarose nå?

Posted: 01 Jun 2020, 13:24
by Viola
Takk for svar! Tar litt nå og resten neste vår, jeg. Nok å gjøre her, og vil gjerne se den blomstre! :)

Re: Beskjære albarose nå?

Posted: 30 Jun 2020, 15:58
by Viola
Burde kanskje heller ofret blomstringen i år, og beskåret kraftig. Den har vært fantastisk fin og blomstret i etpar uker, verd det selv om den hang over halve trappa. Men etter regnet går det nesten ikke an å komme forbi, den har falt helt sammen.

Det jeg lurer på nå er: Skal jeg bare skjære så vi kommer inn, eller kan jeg beskjære hele busken nå? da tenker jeg på å ta noen av grenene helt ned (20cm? 30?) og korte ned de andre grenene så den får en ok form.

Jeg er veldig i tvil her...

Re: Beskjære albarose nå?

Posted: 01 Jul 2020, 16:31
by Dag
Hvis den er så stor at den sjenerer passasjen, ville jeg skåret ned hele busken til mellom 20 og 50 cm. Nå som den har blomstret fra seg, Men du må jo også beskjære den slik at den får en harmonisk form.
Engangsblomstrende som 'Amelia' skal beskjæres inntil en tredel. Beste tid for beskjæring, er om våren.
Men din hardføre rose tåler godt å bli beskåret også på denne tiden. Så får den god tid resten av sommeren og hørsten til å utvikle nye skudd/anlegg for neste år.

Re: Beskjære albarose nå?

Posted: 01 Jul 2020, 19:47
by Viola
Takk, Dag! Du er en knupp! Jeg hadde ikke våget det h uten å få et sånt, klart svar! Hadde nok bare pynta på den, og ventet til det var for sent igjen neste vår... same old story... :mrgreen: