Hvordan grave ned strømledningen

Spørsmål og diskusjon rundt dammer, vannspeil, fisk og frosk i hagen.
Post Reply
Vestfold
Posts: 81
Joined: 24 Jun 2014, 19:27
Herdighetssone: H2

Hvordan grave ned strømledningen

Post by Vestfold »

Vi skal lage en dam, men ønsker en pumpe/fontene i den også. Dammen blir ca 15 meter unna huset. Da må vi grave ned strømledningen, så ikke den blir klippet over av gressklipperen osv. Hvor dypt må den graves ned? Vi har en langt metallrør, kan det være lurt å legge ledningen inni det? Feks først inni et sånt plastrør til ledninger, og deretter inni det metallrøret?

Lurer også på hva konkret vi bør gjøre der ledningen slutter: Bør det være et støpsel, slik at vi kan ta strømmen av og på, eller går den lange ledningen rett inn i fontenen?
Må vi bruke elektriker kanskje?

Er nybegynner på dette, så vil gjerne ha inn med en teskje, takk!
calypso
Posts: 1013
Joined: 10 Mar 2006, 14:34

Re: Hvordan grave ned strømledningen

Post by calypso »

Reglene sier at kabelen skal være " tilstrekkelig beskyttet". Det er ikke noen krav om dybde, Kabelen må være en type som er godkjent til formålet. Det er de fleste ledninger du får kjøpt nå. Det er fornuftig å legge den inni et plastrør, billig drensrør, f.eks. Da er det lett å trekke nye, eller fler senere, uten å grave. Metallrør har ingen hensikt. Der kabelen går ned og opp bør det monteres et skilt med "kabel" el.l. Kabel som legges rett jorden bør dekkes med røde plastplater som varsel/beskyttelse. Selve tilkoblingene bør du diskutere med elektriker.
Hvis strømkursen du skal bruke ikke har jordfeilsbryter (litt eldre) må du kanskje få montert slike.
En alminnelig skjøteledning til en jordet kontakt (med lokk) som allerede finnes på husveggen, gjennom et ti-centimeters drensrør frem til dammen er et "midlertidig opplegg", som ikke krever noe mer enn litt sunn fornuft.
Vestfold
Posts: 81
Joined: 24 Jun 2014, 19:27
Herdighetssone: H2

Re: Hvordan grave ned strømledningen - og hva med under pumpen?

Post by Vestfold »

Et spørsmål til:

Hvordan legges den elektriske ledningen bort til pumpen? Jeg antar at ledningen skal legges oppå duken, ikke under og gjennom duken? Og så dekker man til ledningen med et eller annet?
calypso
Posts: 1013
Joined: 10 Mar 2006, 14:34

Re: Hvordan grave ned strømledningen

Post by calypso »

Dette vil avhenge av hvordan pumpen blir levert, om den skal ha 220 volt fra nettet, følger det gjerne med detaljerte anvisninger.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest