Bokashi
- brynhildur
- Posts: 1185
- Joined: 01 Mar 2006, 21:04
- Herdighetssone: H4
- Location: Gjøvik, Oppland, H4-5
Re: Bokashi
Velkomme til Hagepraten
Bokashi har jeg aldri hørt om
Noe slags strø til varmkompostbinger?
På Hagepraten lærer man mye rart

Bokashi har jeg aldri hørt om

På Hagepraten lærer man mye rart

Hilsen
Brynhildur
Brynhildur
Re: Bokashi
Jeg har egentlig stor tiltro til Wiki, men dette var et godt eksempel på at man nok bør være litt obs her også.jackh wrote:På google ser jeg http://en.wikipedia.org/wiki/Bokashi
Ingen motargumenter mot denne "religionen" (EM - "effektive mikroorganismer") og masse lenker til leverandører
Re: Bokashi
Bokashi er fermentering av våtorganisk avfall, typisk kjøkkenavfall. Fermentering skjer ved hjelp av melkesyrebakterier. Enzymene aktiveres og blandes med strø. Strøet er normalt kim/ kli. Prosessen er temmelig lik kompostering, men resultatet er en gjæra masse som spas ned i jorda, eller blandes alt etter som.. og forbedrer kvaliteten på jorda. Prosessen er totalorganisk.
Sjekk følgende video eller links
http://www.youtube.com/watch?v=FioWimCr ... re=related eller
http://www.youtube.com/watch?v=96fSXccQx9Qhttp:/eller
/www.compostguy.com/bokashi/bokashi-expe ... 6-08/eller
http://www.livingsoil.co.uk/learning/articles.html
Det jeg lurer på er kombinasjonen Bokashi- varmkompostering......
Sjekk følgende video eller links
http://www.youtube.com/watch?v=FioWimCr ... re=related eller
http://www.youtube.com/watch?v=96fSXccQx9Qhttp:/eller
/www.compostguy.com/bokashi/bokashi-expe ... 6-08/eller
http://www.livingsoil.co.uk/learning/articles.html
Det jeg lurer på er kombinasjonen Bokashi- varmkompostering......
Re: Bokashi
Jeg har brukt Bokashi siden juni d.å. Den tar all kjøkkenavfall. Større biter (f.eks bananskall) må skjæres i mindre biter. Hver dag må en strø litt masse over, klemme sammen (for å minske luftmengden) og tappe litt saft. Saften brukes fortynnet til bl.a. plantene. Hvis vi gjør det riktig er det ubetydelig med lukt, i motsetning til en vanlig bøtte med kjøkkenavfall. Når bøtte nr 1 er full setter vi den i kjeller'n ved varmtvannsberederen. Når bøtte nr 2 er full graver vi ned innholdet i bøtte nr 1. Om vinteren har vi mulighet til å levere innholdet til en bonde som graver det ned i møkkakjeller.
Er veldig fornøyd med systemet, og vil gjerne anbefale det. Vanskelig å få tak i i Norge. Kjøpte vårt sett fra utlandet.
Er veldig fornøyd med systemet, og vil gjerne anbefale det. Vanskelig å få tak i i Norge. Kjøpte vårt sett fra utlandet.
Re: Bokashi
Finnes det norske sider om dette
For den som ikke er så flink i engelsk .
Eller er det noen som kan fortelle litt om dette .
Går det å bruke en vanlig stor bøtte med eller uten lokk
Hva brukes til strø
Det går vel ikke med oppmalen kvist her .
Noen som har svar på dumme spørsmål .


Eller er det noen som kan fortelle litt om dette .
Går det å bruke en vanlig stor bøtte med eller uten lokk

Hva brukes til strø

Noen som har svar på dumme spørsmål .

Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne.
Anne Bradstreet
Anne Bradstreet
Re: Bokashi
Kvasir hjelper litt .
Fikk litt info her .
Det ser ikke ut til at dette er noe en kan mikse selv . Så da er det nok bare å legge bort planene om å prøve dette .
Men er intresert i å høre om noen som har forsøkt dette .
Fikk litt info her .
Det ser ikke ut til at dette er noe en kan mikse selv . Så da er det nok bare å legge bort planene om å prøve dette .
Men er intresert i å høre om noen som har forsøkt dette .
Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne.
Anne Bradstreet
Anne Bradstreet
Re: Bokashi
-Akkurat som vanlig varm- og kaldkompostering, men det er jo fortsatt helt avhengig av hva du kaster oppi av avfallProsessen er totalorganisk
Re: Bokashi
Calypso , sier du nå at jeg ikke trenger å kjøpe dette som skal få fram gjæringa ?
Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne.
Anne Bradstreet
Anne Bradstreet
Re: Bokashi
"Totalorganisk" er bare et salgsargument. Et ord som skal få deg til å tro at dette er veldig økologisk, sunt og hjertevennlig, men slippe unna dokumentasjonenkaaust wrote:Calypso , sier du nå at jeg ikke trenger å kjøpe dette som skal få fram gjæringa ?

Re: Bokashi
Tusen takk Calypso !
Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne.
Anne Bradstreet
Anne Bradstreet
Re: Bokashi
Hei!
Noen svar:
Forskjelen med en vanlig plastbøtte er at den offisielle utgave har en slags rist nederst og en tappekrane, slik at en kan tappe av overskuddsvæske. Dette er nødvendig for å unngå luktplager. Det går sikkert an å lage det selv.
Det trengs i hvert fall to bøtter, for når den er full bør den stå en stund før innholdet kan graves ned i hagen.
Du vil trenge lokk for å redusere luftmengden som kommer til å for å redusere lukt, fluer osv.
Som strø brukes en blanding av hvetekli, sukkermelasse og 'aktiverte mikro-organismer', hvis jeg husker helt riktig. De siste kan også kjøpes på flaske, og dermed går det an å redusere fraktkostnadene betraktelig. Har ikke prøvd dette. Jeg kjøpte 3 poser a 2 kg. men har ikke brukt mer enn en halv pose på 3 måned. Oppmalen kvist er fint i kompost, hvor du vil at luften skal komme til. Bokashi er derimot basert på fermentering, dvs en prosess uten luft.
Noen svar:
Forskjelen med en vanlig plastbøtte er at den offisielle utgave har en slags rist nederst og en tappekrane, slik at en kan tappe av overskuddsvæske. Dette er nødvendig for å unngå luktplager. Det går sikkert an å lage det selv.
Det trengs i hvert fall to bøtter, for når den er full bør den stå en stund før innholdet kan graves ned i hagen.
Du vil trenge lokk for å redusere luftmengden som kommer til å for å redusere lukt, fluer osv.
Som strø brukes en blanding av hvetekli, sukkermelasse og 'aktiverte mikro-organismer', hvis jeg husker helt riktig. De siste kan også kjøpes på flaske, og dermed går det an å redusere fraktkostnadene betraktelig. Har ikke prøvd dette. Jeg kjøpte 3 poser a 2 kg. men har ikke brukt mer enn en halv pose på 3 måned. Oppmalen kvist er fint i kompost, hvor du vil at luften skal komme til. Bokashi er derimot basert på fermentering, dvs en prosess uten luft.
Re: Bokashi
Takk for svar Tonckens !
Ser at du er ganske ny her , velkommen !
Det er fint at flere blir med når vi " snakker " om noe her på Hagepraten .
Det du skriver er intresant . Det virker som du synes dette virker bra . Så vet jeg at det er mulig å få det til .
Det gjør at jeg får lyst til å prøve .
Forstår jeg det riktig når du sier at det lukter lite og du setter bøtte nr 2 i kjelleren .
Står da bøtte nr 1 i kjøkkenet ? Lukter det virkelig så lite at det kan stå i kjøkkenskapet .

Ser at du er ganske ny her , velkommen !

Det er fint at flere blir med når vi " snakker " om noe her på Hagepraten .
Det du skriver er intresant . Det virker som du synes dette virker bra . Så vet jeg at det er mulig å få det til .
Det gjør at jeg får lyst til å prøve .

Forstår jeg det riktig når du sier at det lukter lite og du setter bøtte nr 2 i kjelleren .
Står da bøtte nr 1 i kjøkkenet ? Lukter det virkelig så lite at det kan stå i kjøkkenskapet .
Hvis vi ikke hadde noen vinter, ville ikke våren vært så deilig; hvis vi ikke av og til møtte motgang, ville gode tider ikke være så velkomne.
Anne Bradstreet
Anne Bradstreet
Re: Bokashi
Stort sett går det veldig bra med lukten, i hvert fall så lenge en gjør alt riktig. Ved siste bøtte har vi hatt litt problemer, helt fra starten av når vi begynte å fylle den. Det kan være at den ikke var tilstrekkelig rengjort før den ble tatt i bruk. Lukten på bøtte nr 2 (den som står lagret til den bli gravet ned i hagen) er ubetydelig. I grunn er det en lukket beholder. Hvis jeg åpner den blir det noe lukt.
Vil fortsatt anbefale bokashi til flere!
Vil fortsatt anbefale bokashi til flere!
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests