Kan jeg lage dam uten duk?

Spørsmål og diskusjon rundt dammer, vannspeil, fisk og frosk i hagen.
Post Reply
StineMA
Posts: 2
Joined: 21 May 2011, 23:46

Kan jeg lage dam uten duk?

Post by StineMA »

Heisann! :)
Driver og planlegger et passe stort damprosjekt. Litt bortenfor plenen er det et svært vått myr/sump område. Der renner det også en bekk. Min drøm er å lage en (bade)dam i forbindelse med bekken. Siden jorden er svært fuktig(myrtorv) vurderer jeg å ganske enkelt grave et stort hull, og fylle det med vann..uten å bruke duk. Med vanntilførsel fra bekken + tilsig fra myra/hagen i rundt, ser jeg for meg at dett blir en vakker dam+at hagen blir drenert. Vil dette funke? Er det noen der ute som har erfaring med lignende prosjekter?
Mvh.
StineMA :)
jette
Posts: 574
Joined: 21 Apr 2007, 16:17
Herdighetssone: H3
Location: Ski

Re: Kan jeg lage dam uten duk?

Post by jette »

Tror du blir nødt til å legge duk. Ettersom vannet fra bekken og myra ikke alt har dannet en dam eller innsjø, må det jo være rikelig med avrenning et sted. For å beholde vannet i dammen, må det nok lukkes inne med duk.

Jeg har ikke noen bekk, men ca. 6 meter bak huset har vi en fjellknaus ca. 6 m. bred og like høy. Over knausen er det skog. Hver gang det regner, sildrer det store mengder vann ned fjellknausen, og hele området fram til huset er stort sett alltid kliss vått.
Jeg bestemt meg for å utnytte dette, og anla et bed med fuktighetskrevende planter innerst mot knausen. Langsmed bedet gravde jeg i fjor høst en grøft (rettelse: Kjæresten min gravde, jeg så på..), som vannet skulle samle seg i, slik at jeg kunne ha ennå mer fuktighetselskende planter, og slik at fuglene skulle få tilgang til vann. Øverst i "vannspeilet" ble det lagt et dreneringsrør, slik at grøfta ikke skulle "gå over sine bredder".
Det fungerte kjempefint under vårens snøsmelting: Vannet samlet seg fint, - og jeg var virkelig fornøyd :)

Men nå viser det seg, at ved å anlegge grøfta (altså spa vekk myrvann, røtter, gress, leirjord, steiner osv), har vi laget en meget effektiv drenering! Antagelig har gress, røtter, jord, steiner osv. holdt vannet igjen, slik at det bare svært sagte har kunne sige videre ned i grunnen. Vannet har da i stedet søkt seg utover, og laget sumpområde mellom fjellknausen og huset. Men etter at grøfta kom til, finner vannet fint veien ned i grunnen!
Resultatet er at sumpområdet langs huset er tørrlagt (veldig bra!), men også at grøfta stort sett er inntørket og at de vannglade plantene må vannes :lol:
Jette
StineMA
Posts: 2
Joined: 21 May 2011, 23:46

Re: Kan jeg lage dam uten duk?

Post by StineMA »

Ja, det er dette jeg er redd skal skje hos meg også :) Men mener jeg såg en reportasje en gang om noen som hadde gjort det, så jeg skulle gjerne visst hva som skal til for at det funker. Er berg under myrjorda, og det er vann i bekken hele året. Jeg er altså ikke avhengig av snøsmelting for å få nok vann. Har hørt at det kan hjelpe å ha leire og pukk i bunnen. Noen som har erfaring med dette? :) Planen er at dammen skal være 1,5-2 m dyp og minst 15-20 kvm.
Håper noen med erfaring fra stor hagedam kan hjelpe :)
andedammen
Posts: 33
Joined: 09 Nov 2009, 18:11

Re: Kan jeg lage dam uten duk?

Post by andedammen »

http://www.vannihagen.no/forum/threads/ ... dsdam.422/
Les igjenom tråden så får du sikkert noen vink/råd

http://www.nve.no/Global/Sikkerhet%20og ... ve%201.pdf
Side 20 og utover i denne pdf finner du byge beskrivelse for tetting med morene masse.

Det er vanskelig å oppnå badevanns kvalitet på dammen uten å isolere den fra jordvann/grundvann
fordi vannvolumet (tilsig fra myra/bekken) hele tiden, påvirker vannet i dam.
Har du tilgang til gravemaskin eller traktorgraver mm og kan kjøre det selv, er leira (under myra) et utmerket matriale å bygge med.
http://www.naturifokus.no/index.php?opt ... &Itemid=14

lykke til
andedammen
Posts: 33
Joined: 09 Nov 2009, 18:11

Re: Kan jeg lage dam uten duk?

Post by andedammen »

http://www.fylkesmannen.no/Dammer_i_kul ... n.pdf.file
denne er også bra.

og kansje denne?
http://www.svømmesø.dk/princip-og-funkt ... mesoe.html

masse engelsk språklig litratur/veil tilgjenglig søk på mudpond eller earthpond
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest